Voorkom een last-minute paniekaanval: check je arbodienst nog in de maand september!

10 Tips om je op te helpen bij het kiezen van de juiste arbodienst

Vooraf. Dit artikel is de vrucht van jarenlang verkennen en zoeken in Arboland. Nog altijd zijn we niet klaar met verkennen en leren. Ook verbazen we ons nog elke dag over wat we aantreffen. In positieve, maar helaas vaak ook in wat minder positieve zin.

It’s a jungle out there. Dus wees voorzichtig en gebruik je verstand!

Leestijd 3 minuten min
10/9/2024

 

1. Begin met een grondige analyse van je verzuimcijfers

Voordat je überhaupt naar een arbodienst kijkt, moet je eerst weten wat je eigenlijk nodig hebt. Analyseer je verzuimcijfers: Wat zijn de trends? Zijn er veel korte ziekteperiodes of juist langdurige? Gaat het om fysieke klachten of stressgerelateerd verzuim? Met deze informatie bepaal je de rol van je arbodienst: moet het een grote rol spelen met actieve begeleiding, of kan het op afstand omdat jij het meeste zelf regelt? Zonder dit inzicht ben je stuurloos, wat merkbaar is in je kosten én in de effectiviteit van je verzuimbeleid.

2. Laat je angst voor een loonsanctie niet leidend zijn

Loonsancties zijn de angst voor elke ondernemer: “Pas op! Landmijnen!” De kans dat je daadwerkelijk een loonsanctie opgelegd krijgt is echter kleiner dan je denkt, vooral als je de protocollen volgt. Veel arbodiensten spelen in op jouw angst voor sancties, maar als je de regels volgt en je huiswerk doet, is dat risico minimaal. Laat je dus niet verleiden tot het nemen van overbodige diensten puur uit angst. Focus op wat je echt nodig hebt.

3. Je arbodienst en verzuimverzekering hoeven niet gekoppeld te zijn

Een hardnekkig misverstand is dat je arbodienst en verzuimverzekering onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Dit is onzin. Veel tussenpersonen en verzekeraars doen alsof je geen andere keuze hebt, of dat het beter is om het bij elkaar te hebben. Dit is vooral handig voor hen, niet voor jou. Je kunt prima een arbodienst los van je verzekering kiezen. Vaak is het slimmer om dat te doen, zodat je de beste dienstverlener kiest voor jouw specifieke situatie. Informeer goed over de administratieve voordelen en vraag door.

4. Je mag en kan meer dan je zelf denkt

Veel ondernemers denken dat de arbodienst hen alles voorschrijft en het enige loket is bij ziekte en verzuim. Maar je mag meer regie hebben dan je denkt! Voer zelf de regie over je verzuimdossiers en zet de arbodienst in een ondersteunende rol. Dit geeft je meer grip op het proces en verlaagt vaak de kosten én je verzuim. Voor inspiratie, check onze blog: "Stap uit de rij voor de bedrijfsarts" [link].

5. Casemanagement kan je prima in eigen beheer

Casemanagement lijkt misschien iets voor professionals, maar het is minder ingewikkeld dan je denkt. Zeker voor kleine en middelgrote bedrijven kun je dit vaak zelf doen. Beheer het proces goed, blijf scherp op de voortgang van de re-integratie, en bespaar tijd en geld. Zelf doen betekent ook meer persoonlijkheid in het proces, wat de verzuimcijfers ten goede kan komen, mits je de juiste toon en aanpak kiest.

6. Kies de arbodienst die bij je past (ook qua processen)

Een arbodienst is geen one-size-fits-all. Vraag wat ze precies doen, wanneer en hoe. Vraag door: Hoe werkt het proces van A tot Z? Wie behartigt onze belangen? Komt deze persoon bij jou over de vloer, en zo ja, hoe vaak? Wat is hun visie op verzuim? Wat zijn hun interventiestrategieën? Het moet passen bij de processen van jouw bedrijf, niet andersom. Maak er een selectieproces van, net zoals bij een nieuwe medewerker.

7. Voldoe aan de minimale eisen van de Arbowet

De Arbowet stelt minimumeisen, zoals het hebben van een contract met een gecertificeerde arbodienst. De rest kun je zelf regelen. Het is vaak niet nodig om voor elke kleine dienst een contract te hebben. Wees kritisch over wat je echt nodig hebt en voldoe aan de wettelijke eisen die voor jou gelden.

8. Verwacht niet de wereld van je arbodienst

Verwacht niet dat een arbodienst al je problemen oplost. Ze zijn een ondersteunende partij, niet meer. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor het verzuimbeleid binnen je bedrijf. De arbodienst kan adviseren en begeleiden, maar je kunt geen wonderen verwachten. Denk goed na over wat je bij je arbodienst moet en mag afnemen.

9. Consult op afstand kan prima

Fysieke bezoeken aan de bedrijfsarts of overleg met een casemanager zijn niet altijd nodig. Consulten op afstand zijn tegenwoordig heel gewoon en kunnen tijd en geld besparen. Laat je niet beperken tot regionale aanbieders. Met de huidige technologie kunnen consulten effectief op afstand plaatsvinden. En als een fysiek bezoek toch nodig is, kan dit meestal geregeld worden.

10. Let op welke interventies je afkoopt

Sommige arbodiensten bieden pakketten aan waarbij je een bepaald aantal interventies afkoopt. Dit klinkt handig, maar je hebt het niet altijd nodig. Doe je huiswerk en kijk naar je verzuimcijfers. Is afkopen daadwerkelijk voordeliger, of betaal je voor interventies die je niet nodig hebt? Voorkom dat je te veel betaalt door goed te rekenen.

Conclusie: Maak een weloverwogen keuze

Het kiezen van de juiste arbodienst is belangrijk, maar niet moeilijk. Je arbodienst speelt een cruciale rol in je verzuimbeleid en kan veel kopzorgen besparen – mits je de juiste kiest. Hopelijk helpen deze 10 tips je om de goede vragen te stellen en de juiste afwegingen te maken. Heb je behoefte aan extra overleg? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op en kijk samen hoe je het meeste uit de samenwerking met de arbodienst kunt halen. 

Misschien past een andere opstelling en taakverdeling wel veel beter. Succes!