Je eigen HR-afdeling? 3 redenen om het niet te doen!
Ondernemingen die groter worden lopen onherroepelijk tegen het punt aan waarop personeel veel tijd en aandacht gaat vragen. De verleiding is groot om er iemand voor aan te nemen. “Die persoon gaat het allemaal mooi regelen’, is de begrijpelijke gedachte. Maar voordat je hieraan begint, lees onze 3 redenen om het niet te doen!
1. In het land der blinden is eenoog koning
HR is een specialisme, het is een vak. Niet moeilijk, wel complex. De reden dat je hier iemand voor wil aannemen is omdat je het goed wil regelen. Maar hoe ga je sturen op de kwaliteit of output van de HR functie? Hoe ga je dit beoordelen? Het is namelijk niet jouw specialisme. Maar je hebt er iemand voor aangenomen, dus die zal het wel weten. Toch? Dus geef je die persoon de ruimte en het mandaat om dingen te doen. Toch? Tricky.
Ons advies is om te zorgen dat de HR-functionaris ook een sparringpartner, vraagbaak of mentor heeft.
2. Een HR medewerker is geen Zwitsers zakmes
HR is een breed en gevarieerd vakgebied. Het strekt van strategie tot organisatie ontwerp en gaat van inrichting naar personeelsadministratie. Vroeger dacht men dat we dit allemaal bij één persoon konden neerleggen. Daar zijn we inmiddels van terug gekomen.
Een HR-professional, op welk niveau dan ook, is geen Zwitsers zakmes of duizend dingen doekje. Daarvoor is ons vak veel te divers. Je hebt vaak meerdere specialisten nodig of verschillende niveaus. Dat vraagt ook om zelfkennis (waar ben ik als HR-professional goed in en waar kan ik beter hulp vragen?). Niet elk probleem is een spijker en dus heb je meer nodig dan alleen een hamer.
Ons advies is je om HR-professional aan te sluiten op een team van specialisten, waar hij of zij de hulp kan krijgen die nodig is.
3. Alleen is maar alleen
Eén HR-medewerker is toch een tikkeltje kwetsbaar. Bij vertrek, zwangerschap of ziekte is de stoel meteen niet bezet en heb je een probleem. Omdat HR een functie is die in de haarvaten van je bedrijf zit, is dit direct een risico. Belangrijke processen vallen stil en kritische situaties ontstaan. Je komt voor hoge kosten te staan en moet tijdelijk gaten stoppen.
Alleen is ook voor de HR collega écht alleen. Dat is niet alleen een uitdaging bij het aansturen of beoordelen van de output van HR. Ook je HR collega is alleen. Onze ervaring is dat collegiaal overleg, sparren met vakbroeders, het kunnen slijpen van je geest, voor HR een belangrijke toegevoegde waarde is.
Ons advies is om te zorgen voor een back-up team dat op de hoogte is van wat er speelt en bij bezettingsproblemen direct kan inspringen. Verzeker je er ook van dat jouw HR professional een plek of netwerk heeft om mee te sparren. Dit is goed voor de organisatie en goed voor (de ontwikkeling van) je HR collega.
Resumé.
Er komt een moment dat je organisatie vraagt om professionalisering van HR. Er zijn simpelweg te veel zaken en taken die gedaan moeten worden. Salarisadministratie, personeelsdossiers, ontwikkelen en opleiden, functieprofielen, arbeidscontracten, verzuim, recruitment, onboarding, personeelshandboek maken, arbeidsvoorwaarden eerlijk en netjes, pensioen, gesprekcyclus en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
In huis halen kan. Let dan wel op de benoemde punten.
HR uitbesteden kan ook. Dan heb je alles gelijk gedekt. Voelt misschien afstandelijk, maar dat is al lang niet meer zo. Mensen maken het verschil. Ook als je het met een externe partner organiseert. Je hebt dan in één klap de beschikking over een HR-afdeling om je vingers bij af te likken.
Heb je hier vragen of ideeën over? Bel gerust eens met Negentigtien. Wij bespreken graag kosteloos wat voor jouw organisatie de beste oplossing is.